Ο Χριστός κατακτά τις καρδιές των Κινέζων!

Ξέρεις ότι…

…η Κίνα είναι η πρώτη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου με 1,4 δισ. κατοίκους;

…εδώ και αιώνες ο Κινεζικός λαός πιστεύει σε δικές του θρησκείες, όπως π.χ. Κομφουκιανισμός, Ταοϊσμός, Βουδισμός;…

Μάθε λοιπόν ότι…

…ο χριστιανισμός ήδη διαδίδεται στη χώρα αυτή με τόσο μεγάλο ρυθμό, ώστε υπολογίζεται ότι σε λίγα χρόνια η Κίνα θα αποτελεί την πολυπληθέστερη χριστιανική χώρα του κόσμου!

***

Ραγδαία εξάπλωση

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το 1949, με την αρχή του κομμουνιστικού καθεστώτος, υπήρχαν στην Κίνα μόλις 4 εκατομμύρια χριστιανοί, ενώ σήμερα υπολογίζονται, με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, σε 70 εκατομμύρια[1]. Και το πιο εκπληκτικό: Σύμφωνα με μελέτη του καθηγητού Κοινωνιολογίας του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Περντιού, Φενγκάγκ Γιανγκ, ο αριθμός των χριστιανών αναμένεται μέχρι το 2030 να ξεπεράσει τα 250 εκατομμύρια! Συνεπώς —αν οι υπολογισμοί αυτοί επαληθευθούν— σε 10 χρόνια η Κίνα θα αποτελεί την πολυπληθέστερη χριστιανική χώρα του κόσμου[2]!

Αντιχριστιανική εκστρατεία

Ωστόσο η κρατική εξουσία αντιμετωπίζει με πολλή καχυποψία τη διάδοση του χριστιανισμού, την οποία θεωρεί ως εισβολή της Δύσης και πολιτική απειλή.

Γι’ αυτό, παρά το γεγονός ότι ήδη από το 1982 το Σύνταγμα της Κίνας αναγνωρίζει τη θρησκευτική ελευθερία και επιτρέπει τις «κανονικές θρησκευτικές δραστηριότητες», το σημερινό καθεστώς έχει κλιμακώσει μία πρωτοφανή αντιχριστιανική εκστρατεία: καταστρέφει Σταυρούς, καίει Βίβλους, αντικαθιστά τις εικόνες του Χριστού με εικόνες του Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, κλείνει ή κατεδαφίζει εκκλησίες και αναγκάζει τους χριστιανούς να υπογράψουν έγγραφα, στα οποία αποκηρύσσουν την πίστη τους[3]. Σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Open Doors, η Κίνα καταλαμβάνει παγκοσμίως την 23η θέση όσον αφορά στις διώξεις των χριστιανών[4].

Ο διωγμός της χριστιανικής πίστης επικεντρώνεται ιδιαίτερα στους νέους: Από το 2018 απαγορεύεται ακόμα και η επίσκεψη σε εκκλησία σε όλους κάτω των 18 ετών. Οι νέοι κανονισμοί απαγορεύουν επίσης τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις και τα κατηχητικά, ενώ προειδοποιούν τους νέους Χριστιανούς να μη διαδίδουν την πίστη τους στο σχολείο. Μάλιστα, κάποιοι δάσκαλοι απειλούν τους μαθητές προειδοποιώντας τους ότι όσοι πιστέψουν στον Χριστό δεν θα τους επιτραπεί να αποφοιτήσουν.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία των διωκτών

Κι επειδή δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακαλύπτονται οι χριστιανοί σε μία αχανέστατη χώρα μέσα σε ένα πλήθος εκατοντάδων εκατομμυρίων, οι κινεζικές αρχές έχουν επιστρατεύσει την πρωτοπόρο υψηλή τεχνολογία τους, προκειμένου να επιβάλουν έναν απαράδεκτο και απάνθρωπο ολοκληρωτισμό:

  • Κάμερες παρακολούθησης. Με το πρόσχημα της ασφάλειας, έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης σε αρκετές εκκλησίες. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η Κίνα κατέχει το καλύτερο ίσως σύστημα αναγνώρισης προσώπου, αυτό σημαίνει ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να καταγράφει κάθε άτομο που μπαίνει σε έναν Ναό[5]. Να σημειωθεί ότι οι εκκλησίες που αρνούνται να εγκαταστήσουν τις κάμερες, απειλούνται με κλείσιμο και οι ιερείς τους με φυλάκιση.
  • Λογοκρισία. Στην Κίνα, η λογοκρισία είναι πλέον ευρέως αυτοματοποιημένη, έχοντας φτάσει σε «πρωτοφανή επίπεδα ακρίβειας, με τη βοήθεια της μηχανικής μάθησης και της αναγνώρισης φωνής και εικόνας» [6]. Το καθεστώς παρακολουθεί όλη την κίνηση του Διαδικτύου στη χώρα, απαγορεύοντας τις πλέον δημοφιλείς υπηρεσίες όπως Google, Facebook, Twitter, Instagram καθώς και την Wikipedia. Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης αναστείλει την ηλεκτρονική πώληση βιβλίων, ενώ προωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, μία νέα μετάφραση και σχολιασμό της Βίβλου, ώστε να φέρει τον Χριστιανισμό πιο κοντά στον επίσημο κινεζικό κομμουνισμό.

Η ώρα της Ορθοδοξίας

Οπωσδήποτε τα ασφυκτικά αυτά μέτρα περιορισμού της θρησκευτικής ελευθερίας και ο αδυσώπητος διωγμός των χριστιανών είναι αδιανόητα στον 21ο αιώνα. «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανησυχεί και να εξοργισθεί γι’ αυτή την καταφανή παραβίαση της ελευθερίας της θρησκείας και των θρησκευτικών πεποιθήσεων», δήλωσε ο Bob Fu τῆς China Aid[7].

Ωστόσο, οι χριστιανοί δεν φοβούνται τους διωγμούς. Δεν λυγίζουν, διότι στηρίζουν την πίστη τους στον μόνο αληθινό Θεό, τον Κύριο Ιησού Χριστό, ο Οποίος «ἐξῆλθε νικῶν καί ἵνα νικήσῃ» (Αποκ. στ΄ 2). Η εντυπωσιακή απήχηση που βρίσκει το Ευαγγέλιο στην Κίνα —παρά τους συστηματικούς και οργανωμένους διωγμούς ενάντια στη χριστιανική πίστη—αποδεικνύει τη νίκη του Χριστού και φανερώνει επίσης ότι ο κινεζικός λαός διψά για την Αλήθεια… Κι είναι η ώρα της Ορθοδοξίας, για να προσφέρει τον μοναδικό θησαυρό της!

Νικηφόρος

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2020

[1]Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται χριστιανοί όλων των δογμάτων. Οι Ορθόδοξοι χριστιανοί στην Κίνα αριθμούνται περίπου στους 30.000 και υπάγονται στη δικαιοδοσία της Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ. Δυστυχώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ιερέων, γι’ αυτό και είναι ελάχιστες οι ορθόδοξες εκκλησίες που λειτουργούν. Ωστόσο είναι αξιοθαύμαστη η μεγάλη προσέλευση Κινέζων πιστών στις ορθόδοξες ιερές Ακολουθίες, έστω κι αν τελούνται σπάνια.

[2]https://www.protothema.gr/world/article/373123/mehri-to-2030-i-kina-tha-einai-i-poluplithesteri-hristianiki-hora/

[3]http://difernews.gr/kina-pogkrom-kata-ton-christianon-kaine-vivlous-kai-katastrefoun-stavrous/

[4]https://www.opendoorsusa.org/christian-persecution/world-watch-list/china/

[5]https://www.orthodoxianewsagency.gr/orthodoxes-provoles/ta-4-kinezika-opla-enantion-ton-xristianon/

[6]Cate Cadell, Reuters, 26 Μαΐου 2019, στό: https://el.gatestoneinstitute.org/14493/κίνα-ολοκληρωτικό

[7]http://difernews.gr/kina-pogkrom-kata-ton-christianon-kaine-vivlous-kai-katastrefoun-stavrous/

 

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

23 Ιουνίου 2024

Τι ακούς;

«Κηρῷ τά ὦτα φράσσε πρός φαύλους λόγους» (Με κερί να κλείνεις τα αυτιά σου, για να μην ακοῦνε λόγια αισχρά).

(Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες