ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (15/12)

Σήμερα 15/12 εορτάζουν:

  • Άγιος Ελευθέριος ο Ιερομάρτυρας
  • Αγία Ανθία
  • Άγιος Κορέμμων ο έπαρχος
  • Άγιοι Δύο Δήμιοι
  • Άγιος Ελευθέριος ο Κουβικουλάριος
  • Αγία Σωσάννα η Οσιομάρτυς

 

Ο Άγιος Ελευθέριος Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Ελευθέριος γεννήθηκε στην Ελλάδα και έζησε το 2ο αιώνα μ.Χ. Τότε αυτοκράτορας ήταν ο Κόμμοδος και ο Σεπτίμιος Σεβήρος. Ορφανός από πατέρα, ανατράφηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου από την ευσεβέστατη και φιλάνθρωπη μητέρα του, Ανθία. Διακαής πόθος της Ανθίας, ήταν να επισκεφθεί την Ρώμη, που τα χώματά της είχαν βαφεί με το αίμα των Αποστόλων, Πέτρου και Παύλου. Κάποτε λοιπόν, αποφάσισε και πήγε. Μαζί πήρε και το νεαρό γιό της Ελευθέριο. Ο επίσκοπος Ρώμης, όταν είδε τον Ελευθέριο, εκτιμώντας την πολλή νοημοσύνη του, την θερμή πίστη και το αγνό ήθος του, τον έλαβε υπό την προστασίαν του. Μετά από λίγα χρόνια τον χειροτόνησε διάκονο και έπειτα ιερέα. Από την θέση αυτή ο Ελευθέριος αγωνίστηκε με ζήλο για την διδαχή του ποιμνίου και σε έργα φιλανθρωπίας. Γι᾿ αυτό και το έτος 182 μ.Χ., με κοινή ψήφο κλήρου και λαού, ανήλθε στον επισκοπικό θρόνο της Ρώμης. Η φήμη της αρετής του έφθασε μέχρι τη Βρετανία. Έτσι, ο βασιλιάς αυτής Λούκιος, έγραψε επιστολή στον Ελευθέριο και του δήλωνε ότι αυτός και ο λαός του επιθυμούσαν να γίνουν χριστιανοί. Ο Ελευθέριος αμέσως ανταποκρίθηκε, στέλνοντας δυό εκπαιδευμένους στην πίστη άνδρες, που κατήχησαν και βάπτισαν χριστιανούς το Λούκιο με το λαό του. Όταν ο Σεπτίμιος Σεβήρος εξήγειρε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ελευθέριος τον ήλεγξε θαρραλέα. Τότε διατάχθηκε ο μαρτυρικός θάνατός του, μαζί με την μητέρα του Ανθία. Έτσι ο Ελευθέριος πέρασε «εις την ελευθερίαν της δόξης των τέκνων του Θεού», δηλαδή στην ελευθερία της ένδοξης κατάστασης των παιδιών του Θεού.

Η Αγία Ανθία

Πρόκειται για την μητέρα του Αγίου Ελευθερίου, που όταν αγκάλιασε το νεκρό σώμα του γιού της, οι δήμιοι αποκεφάλισαν και αυτή.

Η Αγία Σωσάννα η Οσιομάρτυς

Γυναίκα με μεγάλη και αγία αποφασιστικότητα η Σωσάννα, έζησε στα τέλη του 3ου μ.Χ. αιώνα. Γεννήθηκε στην Παλαιστίνη από πατέρα ειδωλολάτρη ιερέα τον Αρτέμιο και μητέρα Ιουδαία την Μάρθα. Η ίδια όμως, από ευσεβείς γυναίκες γνώρισε τη χριστιανική πίστη και κρυφά βαπτίστηκε από τον επίσκοπο Σιλουανό. Μετά το θάνατο των γονέων της, η επικοινωνία της με τους χριστιανούς έγινε φανερή. Αυτό εξόργισε τόσο πολύ τους ειδωλολάτρες και τους Εβραίους, ώστε έφτασαν μέχρι του σημείου να ενωθούν με σχέδιο να την σκοτώσουν. Ο επίσκοπος το πληροφορήθηκε και επειδή η μανία τους μπορούσε να επεκταθεί και κατά των άλλων χριστιανών, σκεφτόταν τι μπορούσε να κάνει για να αποτρέψει τον κίνδυνο. Τη λύση όμως, έδωσε η ίδια η Σωσάννα. Διαμοίρασε όλη της την περιουσία στους φτωχούς, ντύθηκε ανδρικά και εγκατάλειψε τα Ιεροσόλυμα. Στο δρόμο προς την έρημο συνάντησε αναχωρητήριο ευσεβών ανδρών, στο οποίο και ζήτησε καταφυγή. Λέγεται μάλιστα, ότι εκεί μετονομάστηκε σε Ιωάννης και ασκήτεψε είκοσι ολόκληρα χρόνια. Αργότερα πήγε στην Ελευθερούπολη, αφού έβαλε πάλι την γυναικεία της στολή. Όταν έγινε ο διωγμός κατά της Εκκλησίας υπό του Διοκλητιανού, η Σωσάννα εξακολούθησε φανερά να λατρεύει και να ομολογεί τον Χριστό. Συνελήφθη γι᾿ αυτό και καταδικάστηκε μαζί με άλλους σε θάνατο. Και εκείνους μεν αποκεφάλισαν, αυτή δε ρίχτηκε στη φωτιά, μέσα στην οποία και παρέδωσε την αγία ψυχή της. 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

30 Σεπτεμβρίου 2023

Καλοί τρόποι στο λεωφορείο

Μη μιλάτε δυνατά και πολλή ώρα στο κινητό μέσα στο λεωφορείο. Να σέβεστε την παρουσία των άλλων. Παραχωρήστε τη θέση σας σε κάποιον ηλικιωμένο.

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες