Σήμερα 18/4 εορτάζουν:
- Όσιος Ιωάννης ο Ησυχαστής, μαθητής του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου
- Άγιος Σάββας ο Στρατηλάτης ο Γότθος
- Οσία Αθανασία εξ Αιγίνης η Θαυματουργός
- Άγιος Ιωάννης ο Ράπτης ο Νεομάρτυρας εξ Ιωαννίνων
- Άγιος Κοσμάς ο Ομολογητής Επίσκοπος Χαλκηδόνας
- Άγιος Τούνομ ο εμίρης, ο Μάρτυς
- Άγιος Ιωάννης ο Κουλικάς
- Άγιος Ακάκιος ο Β’ Επίσκοπος Μελιτηνής
- Όσιος Ευθύμιος ο Θαυματουργός
- Όσιος Ναυκράτιος ο Στουδίτης
- Άγιος Κύριλλος ο ΣΤ’ ο Ιερομάρτυρας
- Όσιος Ευθύμιος ο Φωτιστής της Καρελίας
- Όσιος Ματθαίος
- Όσιοι Αντώνιος και Φήλικας
- Όσιος Βασίλειος ο Θαυματουργός εκ Γεωργίας
- Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου του Μαξίμου
Ο Όσιος Ιωάννης Μαθητής του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου
Ένας από τους πιο αγαπημένους μαθητές του Αγίου Γρηγορίου του Δεκαπολίτου. Από πολύ μικρή ηλικία, ο Ιωάννης κατάλαβε τη ματαιότητα του κόσμου και αγάπησε το Χριστό. Πήγε κοντά στον Άγιο Γρηγόριο το Δεκαπολίτη και εκείνος τον έκανε μοναχό, για να μπορεί να αγωνίζεται αποκλειστικά για την σωτηρία της ψυχής του και την δόξα του Θεού. Μάλιστα, τόσο πολύ είχε προοδεύσει ο Ιωάννης στην υπακοή και την υποταγή, ώστε ο πνευματικός του πατέρας Άγιος Γρηγόριος δόξαζε το Θεό που τον αξίωσε να έχει τέτοιο πνευματικοπαίδι. Όταν πέθανε ο Άγιος Γρηγόριος, ο Ιωάννης δε θέλησε να μείνει μόνιμα στο μέρος όπου άρχισε την πνευματική του ζωή. Ήταν ανήσυχο πνεύμα και αναζητούσε περισσότερες και βαθύτερες πνευματικές πηγές, γιατί έλπιζε στα ίδια τα λόγια του Θεού: «Εγώ τω διψώντι δώσω εκ της πηγής του ύδατος της ζωής δωρεάν». Δηλαδή, λέει ο Κύριος, εγώ σ’ εκείνον που διψούσε στην επίγεια ζωή του την δικαιοσύνη και την πνευματική ευτυχία, θα του δώσω δωρεάν από την πηγή του νερού της αγίας και μακαρίας ζωής μου. Ο Ιωάννης περιόδευσε σε πολλές πόλεις και τόπους, μεταξύ αυτών στα Ιεροσόλυμα και την Λαύρα του οσίου Χαρίτωνα, όπου και εκοιμήθη.
Ο Άγιος Κοσμάς ο Ομολογητὴς επίσκοπος Χαλκηδόνας
Από παιδί ποτίστηκε με τα νάματα της ευσέβειας, και από λαικός ακόμα διακρίθηκε για το ζήλο του προς τις αρχές της Ορθοδοξίας. Η μανία των εικονομάχων ήταν τότε στην ακμή της, και η Εκκλησία βρισκόταν σε ακατάπαυστο σάλο. Ακόμα και μεταξύ αυτής της Ιεραρχίας βρισκόταν επίσκοποι, που ήθελαν να αρέσουν στους διώκτες των εικόνων αυτοκράτορες και συμμετείχαν και αυτοί στον ανόητο και ανίερο πόλεμο. Ο Κοσμάς, από τον πόθο να συμμετάσχει επισημότερα και αποτελεσματικότερα στους ορθοδόξους αγώνες, δέχτηκε να γίνει ιερέας, και κατόπιν να ανεβεί στο αξίωμα του επισκόπου Χαλκηδόνας. Από την θέση αυτή, ύψωσε την φωνή του υπέρ των αγίων εικόνων και έλαμψε μεταξύ των προμάχων αυτών. Αυτοκρατορικές απειλές, διωγμοί, φυλακίσεις και εξορίες δεν μπόρεσαν να ελαττώσουν το θάρρος του, και να τον εμποδίσουν από τον αθλητικό του δρόμο. Οι αγώνες και τα παθήματά του, τον ανέδειξαν μεταξύ των ομολογητών της Ορθοδοξίας.
Η Οσία Αθανασία η Θαυματουργός
Γεννήθηκε στην Αίγινα από γονείς ευσεβείς και είχε μεγάλη κλήση στα θεία. Παρά την θέλησή της παντρεύτηκε και μετά λίγες ημέρες από τον γάμο της ο άντρας της σκοτώθηκε από τους βαρβάρους, σε κάποια επιδρομή τους στο νησί. Τότε θεώρησε κατάλληλη την ευκαιρία, αφού έμεινε χήρα, να εκπληρώσει τον ιερό πόθο της, τον οποίο είχε στη μοναχική ζωή. Δυστυχώς όμως, έφτασε στο νησί διάταγμα που υποχρέωνε όλες τις άγαμες και τις χήρες να παντρευτούν με ειδωλολάτρες. Έτσι έκανε δεύτερο γάμο. Αλλά ευτυχώς έπεισε τον σύζυγό της να καρεί μοναχός με το όνομα Ματθαίος και αυτή αφού διαμοίρασε όλη την περιουσία της στους φτωχούς, πήρε μερικές άλλες γυναίκες και κατέφυγε σε κάποιο ασκητήριο, όπου η ζωή της ήταν αυστηρά ασκητική με νηστεία και προσευχή. Αργότερα έγινε ηγουμένη της αδελφότητας αυτής, αλλά αναχώρησε από εκεί σ’ άλλο πιο ήσυχο τόπο (άγνωστο που), όπου αγωνιζόταν με τις συνασκήτριές της, τρεφόμενη με τα εργόχειρά της. Από εκεί πήγε στο Βυζάντιο, όπου ασκήθηκε για επτά χρόνια και κατόπιν επέστρεψε στον τόπο της ησυχίας της, για να αποβιώσει εκεί ειρηνικά.