ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (24/10)

Σήμερα 24/10 εορτάζουν:

  • Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «συν αυτώ»
  • Αγία Σεβαστιανή
  • Αγία Γυναίκα και το Άγιο Βρέφος της
  • Άγιοι Μάρκος, Σωτήριχος και Ουαλεντίνος
  • Άγιος Ακάκιος ο Πρεσβύτερος
  • Άγιος Νέρδων
  • Όσιος Αρέθας «ὁ ἐν τῷ Σπηλαίῳ»
  • Άγιος Maglorious του Sark
  • Άγιος Σενώχ της Τουρώνης ο Ιαματικός

 

Ο Άγιος Αρέθας ο Μεγαλομάρτυρας και οι «συν αυτώ»

Έζησε τον 6ο αιώνα μ.Χ. και ήταν ένας από τους προύχοντες της πόλης Νέγρας στην Αιθιοπία. Όταν ασπάσθηκε το χριστιανισμό, διακρινόταν για την ευσέβεια και τις πολλές του αγαθοεργίες. Κοντά του μαζεύτηκε ένας όμιλος από άνδρες και γυναίκες, που καθημερινό τους έργο είχαν την διδασκαλία του θείου λόγου. Η πρόοδος αυτή του Ευαγγελίου στην Εκκλησία της Νέγρας, εξήγειρε το φανατισμό των ειδωλολατρών, και συνέλαβαν τον Αρέθα με τους συνεργάτες του. Ο Αρέθας ήταν τότε γέροντας. Οι εχθροί της πίστης του συνέστησαν να λυπηθεί τα γεράματά του και να απαρνηθεί το Χριστό. Τότε ο Αρέθας έδωσε γενναία απάντηση: «Στη διάρκεια της ζωής μου, είπε, διέπραξα πολλά αμαρτήματα. Ο Ιησούς Χριστός με καθάρισε απ᾿ αυτά διά της θυσίας Του και με την πίστη μου προς Αυτόν. Και από άνθρωπο απώλειας με έκανε κληρονόμο του ανεσπέρου φωτός και της αιώνιας ζωής. Τώρα μου προσφέρει και άλλη τιμή. Μου δίνει την ευκαιρία, από την σάρκα ενός γέροντα να προβάλει αθλητής, αποδεικνύοντας ότι η ισχύς και η ελευθερία του πνεύματος μπορούν να καταφρονήσουν κάθε άνομη απειλή και βία και να καταισχύνουν τους δυνατούς της γης». Η απάντηση αυτή εξαγρίωσε περισσότερο τους δήμιούς του, που αμέσως αποκεφάλισαν τον Αρέθα με τους συνεργάτες του.

 

Η Αγία Σεβαστιανή

Καταγόταν από την πόλη Σεβαστή της Φρυγίας, διδάχτηκε τη χριστιανική πίστη από τον απόστολο Παύλο, και πήρε την θερμότητα και την ανδρεία του διδασκάλου της. Η αγία Σεβαστιανή έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και αφιέρωνε τη ζωή της κάθε μέρα στην αλήθεια του Ευαγγελίου (στη Μαρκιανούπολη της Θράκης). Πήγαινε σε σπίτια ειδωλολατρών και είλκυε πολλές γυναίκες στους κόλπους της Εκκλησίας. Συνελήφθη γι᾿ αυτό επί αυτοκράτορος Δομετιανού και ηγεμόνος Σεργίου, κακοποιήθηκε και εξεδιώχθη από τον τόπο της. Έφθασε στην Ηράκλεια της Θράκης όπου πάλι συνελήφθη, από τον ηγεμόνα Πομπηιανό, και φυλακίστηκε. Αλλά παρόλη τη γυναικεία της φύση ντρόπιασε τους βασανιστές της. Οι υποσχέσεις δεν την δελέασαν, οι απειλές δεν την έκαμψαν, και κάτω από βαριά μαρτύρια στάθηκε όρθια με όλη της την γενναιοψυχία. Οι σάρκες της αγίας Σεβαστιανής σχίζονταν, αλλά τα χείλη, όπως και η καρδιά της, εξακολουθούσαν να υμνούν τον Χριστό. Τελικά, η μεγάλη αυτή αθλήτρια της Εκκλησίας μας, παρέδωσε τη ζωή της με τον διά αποκεφαλισμού θάνατο και ετάφη στη Ραιδεστό.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

21 Σεπτεμβρίου 2022

Καλοί τρόποι στο τραπέζι

Μην απλώνετε τα χέρια σας και μην ακουμπάτε τους αγκώνες σας, αλλά μόνο το μισό των χεριών σας. Μη χειρονομείτε με τα μαχαιροπίρουνα και μην τα χτυπάτε στο πιάτο, καθώς τρώτε.

Χαρούμενη συντροφιά - Παιδικό ένθετο του ΠτΝ – Σεπ. 2021- Ξεφύλλισέ το!

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες