ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (27/5)

Σήμερα 27/5 εορτάζουν:

  • Άγιος Ελλάδιος
  • Άγιος Θεράπων
  • Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος
  • Άγιος Ευσεβιώτης
  • Άγιος Αλύπιος
  • Όσιος Βεδέας ο Ομολογητής
  • Άγιος Ιούλιος ο Στρατηλάτης ο Μάρτυρας

 

Ο Άγιος Ελλάδιος

Ο Άγιος Ελλάδιος έζησε την εποχή των σκληρών διωγμών κατά της Εκκλησίας. Τη ζωή του σαν λαικού χαρακτήριζε η μεγάλη σωφροσύνη, γι΄ αυτό και κλήθηκε στο αξίωμα του επισκόπου. Από την θέση αυτή, ο Ελλάδιος διακρίθηκε για την σοφία με την οποία τακτοποιούσε τα διάφορα ζητήματα. Και επειδή η θεία σοφία «διατείνει από πέρατος εις πέρας ευρώστως και διοικεί τα πάντα χρηστώς», δηλαδή, επεκτείνει με δύναμη την κυριαρχία της από το ένα άκρο του κόσμου ως το άλλο, και διοικεί τα πάντα με ευεργετική καλοσύνη και αγαθότητα, έτσι και ο Ελλάδιος, που είχε το χάρισμα αυτό, διοικούσε τις ψυχές του ποιμνίου του. Κατόρθωσε και έφερε πολλούς ειδωλολάτρες στήχριστιανική πίστη. Η δράση του αυτή, όμως, προκάλεσε τον ειδωλολάτρη άρχοντα, που τον συνέλαβε και πρότεινε στον Ελλάδιο να αρνηθεί το Χριστό, προκειμένου να σώσει το κεφάλι του. Με αγανάκτηση ο Ελλάδιος δήλωσε ότι είναι ατιμία να προτείνουν σε ένα χριστιανό επίσκοπο τέτοιους τρόπους σωτηρίας. Τότε έσχισαν τις σάρκες του με
σιδερένια νύχια, αλλά θεία χάριτι θεραπεύθηκε αμέσως. Τελικά, μετά από συνεχείς ραβδισμούς τον σκότωσαν, και έτσι πήρε το αθάνατο στεφάνι του μαρτυρίου.

Ο Όσιος Ιωάννης ο Ρωσος

Καταγόταν από την Ρωσία. Αιχμαλωτίστηκε το 1730 από τους Τατάρους, οι οποίοι τον πούλησαν σαν δούλο σ΄ ένα Τούρκο στο Προκόπι της Καισαρείας. Ο Τούρκος αυτός, προσπάθησε ποικιλοτρόπως να εξωμόσει τον Ιωάννη, ο οποίος όμως έμεινε ακλόνητος στη χριστιανική του πίστη. Μετά από πολλές θλίψεις και ταλαιπωρίες, που αναγράφονται λεπτομερώς στην εκτενέστερη βιογραφία του, κατόρθωσε να ελευθερωθεί από τον ασεβή δεσπότη του και αποσύρθηκε σε ερημικό μέρος ασκούμενος. Έτσι θεάρεστα και με αυστηρή άσκηση αφού έζησε, απεβίωσε ειρηνικά, προβλέποντας μάλιστα – με την χάρη του Θεού – και τον θάνατό του (27 Μαίου 1730). Ακολουθία του εκδόθηκε στην Αθήνα το 1849 και 1897, και στην Κωνσταντινούπολη 1899. Σήμερα είναι γνωστό σ΄ όλη την Ελλάδα, ότι στο Νέο Προκόπι Ευβοίας, βρίσκεται αποθησαυρισμένο το σκήνωμα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου (τοποθετήθηκε το 1925) και έγινε γνωστό από τα πολλά θαύματα που έγιναν εκεί. Έτσι πλήθος κόσμου συρρέει κατά την ημέρα της πανήγυρής του στις 27 Μαίου, αλλά και κάθε μέρα.

 

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

22 Ιουλίου 2024

Χαρά και θυσία

«Η ανώτερη χαρά βγαίνει από τη θυσία».

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες