ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (29/11)

Σήμερα 29/11 εορτάζουν:

  • Άγιος Παράμονος και οι Τριακόσιοι Εβδομήντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν μαζί μ’ αυτόν
  • Άγιος Φιλούμενος
  • Άγιος Διονύσιος επίσκοπος Κορίνθου
  • Άγιος Φαίδρος
  • Όσιος Μάρκος
  • Όσιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης

 

Ο Άγιος Παράμονος και οι 370 Μάρτυρες που μαρτύρησαν μαζί μ᾿ αυτόν

Μαρτύρησε μαζί με άλλους 370 χριστιανούς στα μέσα του 3ου μ.Χ. αιώνα, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος, που είχε κάνει πολλούς φόνους χριστιανών. Τότε λοιπόν, κοντά στον ποταμό Τίγρη υπήρχαν ιαματικά λουτρά. Στα λουτρά αυτά είχε πάει και ένας φανατικός λάτρης των ειδώλων, ο άρχων Ακυλίνος. Όταν έκανε θυσίες στο ναό της Ίσιδος, έδωσε διαταγή να συμμετέχουν σ᾿ αυτές ο Παράμονος και άλλοι 370 χριστιανοί, που είχαν συλληφθεί και τους κρατούσαν φυλακισμένους. Όλοι όμως αρνήθηκαν. Και ενώ γίνονταν οι ειδωλολατρικές θυσίες, οι πιστοί του Χριστού έψαλλαν «ψαλμοίς και ύμνοις και ωδαίς πνευματικαίς» στο Σωτήρα τους. Ο Ακυλίνος, εξαγριωμένος από την στάση τους, διέταξε να τους σκοτώσουν. Όρμησαν εναντίον τους οι στρατιώτες, και κτυπώντας τους με τις λόγχες, καταξέσχισαν τα σώματά τους. Έτσι, μαρτυρικά και ένδοξα παρέδωσαν όλοι την γενναία ψυχή τους στο στεφανοδότη Χριστό.

Ο Άγιος Φιλούμενος

Ήταν έμπορος σιτηρών και καταγόταν από την Λυκαονία. Καταγγέλθηκε ότι ήταν χριστιανός στον ηγεμόνα της Αγκύρας Φήλικα, το έτος 270. Όταν τον συνέλαβαν, ούτε τη ζωή του θέλησε να προφυλάξει, ούτε το εμπόριό του να προστατέψει και να διατηρήσει. Καταφρονώντας τα πάντα για την πίστη και την ψυχική του σωτηρία, ομολόγησε ότι είναι χριστιανός και αρνήθηκε να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Τόνυπέβαλαν τότε σε σκληρά βασανιστήρια. Τρύπησαν με καρφιά τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του, με αποτέλεσμα να του προκληθεί ακατάσχετη αιμορραγία και έτσι παρέδωσε στον Θεό την αγία ψυχή του.

Ο Άγιος Φιλούμενος ο Νεοιερομάρτυρας

Ήταν αγιοταφίτης, Κύπριος σε καταγωγή, Ιερομόναχος στην Ιερουσαλήμ και τον έσφαξαν – μάλλον φανατικοί μουσουλμάνοι – στο φρέαρ του Ιακώβ το 1979.

Μοιραστείτε το άρθρο:

Ένα κάθε μέρα

23 Ιουνίου 2024

Τι ακούς;

«Κηρῷ τά ὦτα φράσσε πρός φαύλους λόγους» (Με κερί να κλείνεις τα αυτιά σου, για να μην ακοῦνε λόγια αισχρά).

(Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος)

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες