Σήμερα 3/8 εορτάζουν:
- Όσιοι Δαλμάτιος, Φαύστος και Ισαάκιος
- Αγία Σαλώμη η Μυροφόρος
- Άγιος Στέφανος Ιερομάρτυρας Πάπας Ρώμης και οι συν αυτώ
- Όσιος Ιωάννης ο Ομολογητής, ηγούμενος της Μονής Πατελαρίας
- Οσία Θεοκλητώ η θαυματουργή
- Οσίες Θεοδώρα εξ Αιγίνης και Θεοπίστη η θυγατέρα της
- Άγιοι Ιωάννης και Ιωάννης ο Νέος, Επίσκοποι Εφέσου
- Όσιος Αντώνιος ο θαυματουργός Ρωμαίος Νοβογορδίας
- Άγιος Ολύμπιος ο έπαρχος, μάρτυρας
Οι Όσιοι Δαλμάτιος (ή Δαλμάτος), Φαύστος και Ισάκιος ή Ισαάκιος
Ο Ισαάκιος ήταν αυτὸς που με γενναίο φρόνημα προείπε τον θάνατο του αρειανόφιλου βασιλιά Ουάλη, πράγμα που έγινε. Κατόπιν ο Ισαάκιος, επὶ Μεγάλου Θεοδοσίου, ήλθε με μεγάλες τιμὲς στην Κωνσταντινούπολη, όπου και μόνασε. Η φήμη του Αγίου έφερε κοντά του πολλούς, ακόμα και απὸ την στρατιωτικὴ τάξη. Ένας απ᾿ αυτοὺς ήταν και ο Δαλμάτιος, άνδρας πλούσιος, με αξιόλογη μόρφωση, που ανήκε στη στρατιὰ των σχολαρίων. Τόσο πολὺ είλκυσε την ψυχή του ο Ισαάκιος, ώστε αφού πήρε και τον γιο του Φαύστο, πήγε στη Μονὴ όπου μόναζε ο Ισαάκιος. Εκεί, ο Δαλμάτιος δεν άργησε να διαπρέψει μεταξὺ των συμμοναστών του. Μετὰ τον θάνατο του Ισαακίου, εξελέγη παμψηφεί ηγούμενος της Μονής. Τόσο δε μεγάλη υπήρξε η φήμη του, ώστε η Μονὴ πήρε το όνομά του. Όταν προαισθάνθηκε τον θάνατό του, κάλεσε τον γιο και συμμοναστή του Φαύστο, και αφού τον ευλόγησε, του είπε: «Φρόντιζε πάντοτε να καλλιεργείς και να διατηρείς εγκράτεια, ταπείνωση, υπακοὴ και ελεημοσύνη. Χωρὶς αυτὰ η μοναχικὴ ζωὴ όχι μόνο δεν φέρει σωτηρία, αλλὰ και προξενεί κατάπτωση και μεγάλη απώλεια». Ο Φαύστος, ακολουθώντας τις άγιες συμβουλὲς του πατέρα του, αναδείχθηκε άξιος διάδοχός του και τελείωσε την ζωή του με πλήρη κατὰ Χριστὸν αρετή.
Ο Άγιος Στέφανος Ιερομάρτυρας Πάπας Ρώμης και οι συν αυτώ
Ήταν Ρωμαίος και ανέβηκε στον πατριαρχικό θρόνο της Ρώμης το έτος 253 μ.Χ. Κατηχούσε και βάπτιζε χριστιανοὺς πολλοὺς ειδωλολάτρες που προσέρχονταν σ᾿ αυτόν. Μερικοὺς απ᾿ αυτοὺς μάλιστα που χειροτόνησε πρεσβύτερους, διακόνους και αναγνώστες, αργότερα μαρτύρησαν για τον Χριστό. Όταν συνελήφθη ο Στέφανος και οδηγήθηκε στον ναὸ του Άρη, προσευχήθηκε και προκλήθηκε σεισμὸς, με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί μέρος του ναού. Τότε οι στρατιώτες φοβισμένοι έτρεξαν και έφυγαν, ενώ ο Άγιος πήγε στον τάφο της Αγίας Λουκίας, όπου έκανε αναίμακτη θυσία. Εκεί τον βρήκαν οι στρατιώτες, όπου, αφού τον βασάνισαν, τελικὰ τον αποκεφάλισαν και έτσι έλαβε το στεφάνι του μαρτυρίου. (Η μνήμη του, απὸ ορισμένα Συναξάρια, επαναλαμβάνεται την 7η Σεπτεμβρίου).
Η Αγία Σαλώμη η Μυροφόρος
Ήταν πρώτη εξαδέλφη της Παναγίας, μητέρας του Κυρίου μας Ιησοῦ Χριστού. Είχε σύζυγο τον Ζεβεδαίο και γιους τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη. Προικισμένη και η ίδια με ένθερμη ευσέβεια, ήταν απὸ τις γυναίκες που ακολουθούσαν τον Χριστό, και συνεισέφεραν στο ταμείο της αποστολικῆς αδελφότητας. Η Σαλώμη ήταν εκείνη, παρακινούμενη απὸ μητρικὴ φιλοστοργία, που παρακάλεσε τον Κύριο, όταν Αυτός πήγαινε για τελευταία φορά στην Ιερουσαλήμ, να τιμηθούν οι γιοι της με πρωτεύοντα αξιώματα. Διότι είχε την ιδέα ότι ο Ιησούς στην Ιερουσαλὴμ έμελλε να αναστήσει τον θρόνο του Δαβίδ. Όμως η Σαλώμη, τις στιγμὲς του φρικτού Πάθους του Κυρίου, και ενώ μαθητὲς και φίλοι απὸ φόβο είχαν διασκορπιστεί, αυτή, μαζὶ με μερικὲς άλλες πιστὲς γυναίκες ήταν εκεί και κτυπούσαν απὸ λύπη τα στήθη τους. Επίσης η Σαλώμη αξιώθηκε να είναι μία απὸ τις μυροφόρες, στις οποίες ο άγγελος γνωστοποίησε την ανάσταση του Ιησού. Μετὰ την ίδρυση της χριστιανικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, η Σαλώμη εξακολούθησε να διακρίνεται για τον ζήλο και τις ελεημοσύνες της. Ο διωγμὸς εναντίον της εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ, προξένησε μεγάλη λύπη στη Σαλώμη. Η καρδιά της υπέστη μεγάλο σπαραγμὸ την ημέρα που ο Ηρῴδης αποκεφάλισε τον πρωτότοκο γιο της Ιάκωβο. Αλλ᾿ η ελπίδα στον Χριστὸ την ενίσχυσε, και με την προσδοκία των αιωνίων αγαθών παρέδωσε την ψυχή της ειρηνικά.
Η Οσία Θεοκλητὼ η θαυματουργή
Έζησε κατά τον 9ο αιώνα, στα χρόνια του βασιλιά Θεοφίλου του εικονομάχου. Οι γονείς της, Κωνσταντίνος και Αναστασία, ήταν αρκετὰ πλούσιοι και προ πάντων ευσεβείς χριστιανοί. Ανάλογη ανατροφὴ έδωσαν και στην κόρη τους Θεοκλητώ, η οποία ήταν πιστή, σεμνή και μελετούσε ακατάπαυστα τον θείο λόγο. Όταν παντρεύτηκε (τον Ζαχαρία, άνδρα ευσεβή και ελεήμονα), έγινε και πρότυπο χριστιανής συζύγου. Το σπίτι της ήταν συνεχώς ανοικτὸ για τοὺς δυστυχισμένους και τους φτωχούς. Συχνὰ πήγαινε η ίδια στα φτωχόσπιτα και μοίραζε απλόχερα ελεημοσύνη και περιποιούνατν τους αρρώστους. Ο θάνατος την βρήκε να εκτελεί θεάρεστα έργα. Το λείψανό της αξιώθηκε να γίνει όργανο πολλών ιαμάτων.
Οι Όσιες Θεοδώρα η εξ Αιγίνης και Θεοπίστη η θυγατέρα της
Γεννήθηκε στην Αίγινα. Μετὰ τον γάμο της, ήλθε στη Θεσσαλονίκη λόγω επιδρομών των Σαρακηνών. Ασπάστηκε τον μοναχισμὸ μετὰ τον θάνατο του συζύγου της και μπήκε στη Μονὴ του Αγίου Στεφάνου με την θυγατέρα της Θεοπίστη. Έζησε με πολλὴ αρετὴ και κοιμήθηκε το 892. Εορτάζονται την 29η Αυγούστου, αλλὰ η γιορτὴ τους μεταφέρθηκε την 3η Αυγούστου λόγω της γιορτής της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.
Πηγή: http://www.saint.gr/index.aspx