Το Μυστήριο του Βαπτίσματος

ΣΕΛΙΔΕΣ ΚΑΤΗΧΗΣΗΣ

Το Μυστήριο του Βαπτίσματος

Το Βάπτισμα αποτελεί μια νέα γέννηση για τον άνθρωπο και σηματοδοτεί την αρχή της χριστιανικής μας ζωής. Ο πιστός που βαπτίζεται, αναγεννάται από το Άγιο Πνεύμα, γίνεται μέλος της Εκκλησίας και μπορεί πλέον να συμμετέχει και στα άλλα ιερά Μυστήρια.

  1. Πότε συνέστησε ο Χριστός το Βάπτισμα;

Μετά την Ανάστασή Του, ο Χριστός έδωσε σαφή οδηγία στους μαθητές Του να πορευθούν στα πέρατα της οικουμένης, για να διδάξουν το Ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη, και όσους πιστεύουν να τους βαπτίζουν στο όνομα της Αγίας Τριάδος: «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούς εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. κη΄ 19). Μάλιστα δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτός που πιστεύει και βαπτίζεται, αυτός θα σωθεί (Μαρκ. ις΄ 16).

  1. Ποιά είναι τα κυριότερα σημεία της ακολουθίας του Βαπτίσματος;
  • Αρχικά στον πρόναο η νάρθηκα (δηλαδή στην είσοδο του Ναού) ο ιερέας διαβάζει κάποιες ειδικές ευχές κι έπειτα ο πιστός που πρόκειται να βαπτιστεί απαντά στις ερωτήσεις του ιερέα:

–«Αποτάσση τω Σατανά»;… Δηλαδή, απαρνιέσαι τον Σατανά;

–«Αποτάσσομαι»! Δεν θέλω να έχω καμία σχέση μαζί του.

–«Συντάσση τω Χριστώ;»… Συντάσσεσαι με τον Χριστό;

–«Συντάσσομαι»! Ναι, στον Χριστό ανήκω και Αυτόν θ’ ακολουθώ!

Τότε ο πιστός εκφωνεί και το «Πιστεύω» ως επίσημη ομολογία πίστεως[1].

  • Έπειτα προχωρούν προς την κολυμβήθρα, στο κέντρο του Ναού. Εκεί, αφού αγιαστεί το νερό και το λάδι, ο ιερέας χρίει τον πιστό με το λάδι σταυροειδώς και αφού ο ανάδοχος αλείψει με το λάδι όλο το σώμα του βαπτιζομένου, ο ιερέας τον βαπτίζει (τον βυθίζει ολόκληρο) τρεις φορές μέσα στην κολυμβήθρα λέγοντας: «Βαπτίζεται ο (η) δούλος (-η) του Θεού εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος».
  • Τέλος, ο νεοφώτιστος, ντυμένος με ολόλευκα καθαρά ρούχα, φορώντας τον σταυρό και κρατώντας αναμμένη λαμπάδα στέκεται απέναντι από τον ιερέα και κάνουν πανηγυρική περιφορά γύρω από την κολυμβήθρα, ενώ ψάλλεται το «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε».

 

  1. Γιατί γίνεται τριπλή κατάδυση και ανάδυση;

Η τριπλή κατάδυση αποτελεί την κορύφωση του Μυστηρίου και το πιο ουσιαστικό στοιχείο για την ολοκλήρωσή του. Πραγματοποιείται με την επίκληση της Αγίας Τριάδος και συμβολίζει την τριήμερη ταφή του Κυρίου. Έτσι, στο άγιο Βάπτισμα έχουμε ένα θάνατο και μία ανάσταση: με την κατάδυση πεθαίνει και θάπτεται μαζί με τον Χριστό ο αμαρτωλός άνθρωπος και με την ανάδυσή του συν-ανασταίνεται με τον Χριστό αναγεννημένος, για να ζήσει νέα ζωή, λουσμένη μέσα στο φως!

Δες τι συμβολίζουν και ανακάλυψε το βαθύτερο νόημα:

Νερό                          Όπως το νερό καταστρέφει και ζωογονεί, έτσι και το αγιασμένο νερό του Βαπτίσματος εξαφανίζει τον παλαιό άνθρωπο και ζωογονεί τον αναγεννημένο πιστό.

Λάδι               Άλειφαν τους παλαιστές, για να γλιστρούν από τους αντιπάλους τους. Με αυτό αλείφεται και ο πιστός στο Βάπτισμα, ώστε να γλυτώνει από τις επιθέσεις του διαβόλου.

Λευκά ρούχα            Συμβολίζουν την καθαρότητα και αγνότητα της ψυχής.

Λαμπάδα                  Φῶς Χριστού – το δέχθηκε μέσα του ο νεοφώτιστος και το φανερώνει στο περιβάλλον του. 

Τριχοκουρία             Ο ιερέας κόβει σταυροειδώς τρίχες από την κεφαλή του βαπτιζομένου

ως δείγμα αφιέρωσής του στον Θεό.

Σταυρός                     Τον φέρει ο νεοφώτιστος για πάντα ως σύμβολο της νίκης του Χριστού.

 

                                                                                    Νικηφόρος

 

«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΙΚΗ», Ιανουάριος 2024

 

[1]Καθώς στήν πράξη τῆς Ἐκκλησίας ἔχει ἐπικρατήσει ὁ νηπιοβαπτισμός ὥστε καί τά νήπια νά μή στεροῦνται τά ἅγια Μυστήρια, στό Βάπτισμα συμμετέχει καί ὁμιλεῖ ἐκ μέρους τοῦ νηπίου ὁ ἀνάδοχός του (νοννός ἤ νοννά).

Μοιραστείτε το άρθρο:
Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

22 Ιουλίου 2024

Χαρά και θυσία

«Η ανώτερη χαρά βγαίνει από τη θυσία».

Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες