Αγίου Κοσμά διδαχές

  • Όταν αμαρτάνουμε, μας βλέπει ο Θεός!

«Όταν θέλουμε να κάνουμε καμιά αμαρτία, να στοχαζόμαστε ότι ο Θεός είναι… πανταχού παρών και μας βλέπει. Να ντρεπόμαστε τους Αγγέλους, τους Αγίους, και μάλιστα τον άγγελο, τον φύλακα της ψυχής μας…».

  • Η καθαρή εξομολόγηση

«Κάνουμε μια συμφωνία; Από τον καιρό που γεννηθήκατε έως τώρα, όσα αμαρτήματα κάνατε να τα πάρω εγώ στο λαιμό μου… Και τι θα τα κάνω; Έχω μια καταβόθρα και τα ρίχνω μέσα. Ποια είναι η καταβόθρα; Είναι η ευσπλαχνία του Χριστού μας.

(Τι θα κάνετε εσείς;)

  • …Να συγχωρείτε τους εχθρούς σας.
  • Να βρίσκετε πνευματικό καλό… ενάρετο… και να λέτε όλα σας τα αμαρτήματα. Αν έχεις 100 αμαρτίες και πεις τις 99 στον πνευματικό και μία δεν φανερώσεις, όλες ασυγχώρητες μένουν…
  • Όταν εξομολογηθείς… να προσέχεις να μην κατηγορήσεις άλλον αλλά τον εαυτό σου και να πεις: Αυτά (τα αμαρτήματα) τα έκανα από την κακή μου προαίρεση.

Όταν… αναχωρήσεις, να αποφασίσεις με στέρεη γνώμη και απόφαση, καλύτερα να χύσεις το αίμα σου παρά να αμαρτήσεις.

Αυτά τα τέσσερα είναι τα γιατρικά σου».

  • Να τιμάτε τους ιερείς

«Να τιμάτε τους ιερείς σας. Κι αν τύχει ένας ιερέας κι ένας βασιλιάς, τον ιερέα να προτιμήσεις· κι αν τύχει ένας ιερέας κι ένας άγγελος, τον ιερέα να προτιμήσεις, διότι ο ιερέας είναι ανώτερος από τους Αγγέλους… Έχω χρέος, όταν συναντήσω ιερέα, να του φιλήσω τα χέρια… Διότι όλος ο κόσμος να παρακαλέσει τον Θεό, δεν μπορεί να τελεσθούν τα Άχραντα Μυστήρια, κι ένας ιερέας, έστω και αμαρτωλός, μπορεί με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος να τα τελέσει».

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Νοέμβριος 2019

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

24 Μαΐου 2024

Κ. Παλαμάς

«Ω σεις, Μαγδαληνή, Σαλώμη και Μαρία,/ από τη δική σας αφάνταστη ευτυχία/ δώστε της γης, κάθε ψυχής και κάθε ανθρώπου/ κάθε λαού, κάθε πατρίδος, κάθε τόπου».

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες