- Τι είναι το τατουάζ;
Η λέξη «τατουάζ» προέρχεται από τη λέξη «tattoo».
Είναι παράφραση της λέξης tattawing των Μαορί (Νέα Ζηλανδία). Στην Πολυνησιακή διάλεκτο η λέξη «τα» σημαίνει σχέδιο και «ατουάζ» δηλώνει «αυτόν που δίνει πνοή στα πλάσματα της γης»! Με άλλα λόγια, τατουάζ σημαίνει «το σχέδιο που σου δίνει την προστασία των θεών»! Ήταν από την αρχαιότητα φαινόμενο συνδεδεμένο με ειδωλολατρικές θρησκείες. Το προώθησαν μάγοι και ιερείς των θρησκειών αυτών και είχε μαγικό χαρακτήρα. Τώρα πλέον έχει τις έννοιες «ανεξίτηλο σημάδι», «σχέδιο στο δέρμα», «μαρκάρω κάτι», «κεντώ πάνω στο δέρμα»!
Έχει να κάνει με την αντίληψη ότι αφού το σώμα που έχουμε είναι δικό μας, μπορούμε να το κάνουμε ό,τι θέλουμε.
- Γιατί κάνει κάποιος τατουάζ;
Συνήθως κάποιος κάνει τατουάζ για να προκαλέσει εντύπωση δηλώνοντας κάτι ή για να δείξει ότι είναι σπουδαίος ή επειδή νομίζει ότι έτσι ομορφαίνει. Άλλοτε μπορεί να το κάνει για τη μόδα ή για να μιμηθεί άλλους που έχουν ήδη ή ακόμη και για λόγους αποδοχής από το περιβάλλον του, για παράδειγμα από τους φίλους ή συναθλητές του.
- Είναι επικίνδυνο για την υγεία;
Το τατουάζ παραβιάζει το δέρμα. Από ιατρικής πλευράς το FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο που υπάρχει στα εργαστήρια των τατουάζ για μολύνσεις και μετάδοση ιών –λόγω έλλειψης εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και απολύμανσης–όπως ο HIV (ιός του AIDS) και της ηπατίτιδας C. Μπορεί να προκαλέσει έως και ηπατοκυτταρικό καρκίνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Επίσης είναι πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις από τις χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, βακτηριακές λοιμώξεις, όπως και σοβαρά δερματικά προβλήματα.
Εξαιτίας του κινδύνου μόλυνσης, οι τράπεζες αίματος απαγορεύουν συνήθως σε ανθρώπους που έκαναν τατουάζ τους τελευταίους έξι μήνες να γίνονται δότες αίματος. Το FDA προειδοποιεί επίσης ότι αν κάποιος με τατουάζ χρειαστεί να υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία, τα τατουάζ μπορεί να διογκωθούν ή να προκληθεί έγκαυμα στο δέρμα, κατάσταση που πιθανότατα συνδέεται με το μέταλλο που υπάρχει σε ορισμένα μελάνια. Κάποια τέτοια βαρέα μέταλλα μπορεί να προκαλούν από κεφαλαλγία και κοιλιακό άλγος, μέχρι γενετικές βλάβες, πνευμονικές νόσους και νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Γενικά, οι επιπλοκές από το τατουάζ δεν είναι σπάνιες. Σε άλλες περιπτώσεις αυτές οι επιπλοκές υποχωρούν μόνες τους ή με αντιφλεγμονώδη ή αντιβιοτικά, ενώ σε άλλες χρειάζονται επεμβατική θεραπεία (π.χ. με λέιζερ).
Έρευνα του καθηγητή Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Γιόργκεν Σέραπ, έδειξε ότι σε 13 από τα 21 πιο δημοφιλή μελάνια για τατουάζ που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη, περιέχονται καρκινογόνες χημικές ουσίες.
Τον τελευταίο καιρό έχουν διαδοθεί πολύ τα μη μόνιμα τατουάζ με χέννα, τα οποία είναι πολύ δημοφιλή στους νέους ανθρώπους. Επειδή γίνονται στην επιφάνεια του δέρματος, πολλοί τα θεωρούν ακίνδυνα, όμως κάνουν λάθος! Παρατηρούνται σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις στο δέρμα με φουσκάλες, κοκκινίλες, φωτοαλλεργία και σοβαρά εξανθήματα με μόνιμη βλάβη. Η μαύρη χέννα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.
- Μπορεί ένα τατουάζ να αφαιρεθεί;
Με το πέρασμα του χρόνου πολλοί άνθρωποι που έκαναν τατουάζ, ένα ποσοστό 50-70%, εκφράζουν την επιθυμία να το αφαιρέσουν, είτε διότι δεν τους ευχαριστεί πλέον, δεν θέλουν έναν ισόβιο στιγματισμό, είτε διότι όταν πρόκειται να βρουν δουλειά και εμφανίζονται μπροστά στον μέλλοντα εργοδότη, αισθάνονται αμηχανία ή και ντροπή. Η απόφασή τους να κάνουν τατουάζ, ίσως γίνει αιτία να μη βρουν δουλειά. Άλλοι πάλι θέλουν να το αφαιρέσουν, διότι το δέρμα γερνάει και η παράσταση παραμορφώνεται. Η αφαίρεσή του είναι συχνά μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία, άλλοτε επιτυχής κι άλλοτε όχι, κάποιες φορές πιο επικίνδυνη από το ίδιο το τατουάζ.
- Ποια η θέση της Εκκλησίας μας;
Η Αγία Γραφή, που θέλει τον άνθρωπο αντικειμενικά ελεύθερο, καταδικάζει το φαινόμενο της δερματοστιξίας (δηλαδή του τατουάζ). Στο βιβλίο της πεντατεύχου «Λευιτικόν», ο Θεός απευθύνεται στους πιστούς με τα παρακάτω λόγια: «…καί ἐντομίδας οὐ ποιήσετε ἐπί ψυχῇ ἐν τῷ σώματι ὑμῶν καί γράμματα στικτά οὐ ποιήσετε ἐν ὑμῖν· ἐγώ εἰμι Κύριος ὁ Θεός ὑμῶν» (Λευϊτικόν 19, 28). Δηλαδή: Για λόγους πένθους, δεν θα κάμετε τατουάζ στο σώμα σας, ούτε θα χαράξετε γράμματα στο δέρμα σας. Εγώ είμαι ο Κύριος ο Θεός σας.
Τον 8ο μ.Χ. αιώνα με την Ζ΄ Οικουμενική Σύνοδο η Εκκλησία καταδίκασε την αποτύπωση οποιουδήποτε συμβόλου επί του σώματος των πιστών ως ειδωλολατρικό έθιμο και ως πρακτική των βάρβαρων λαών!
Νιώθουμε θλίψη όταν βλέπουμε ιερούς ναούς μουτζουρωμένους με διάφορα σπρέι… Άραγε δεν νιώθουμε την ίδια θλίψη όταν αντικρίζουμε το θεόπλαστο ανθρώπινο σώμα, που είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, βαμμένο με ανεξίτηλο τρόπο;
Με το τατουάζ, αν μη τι άλλο, σφραγίζεται κανείς με κάτι! Εξοικειώνεται ίσως και με το σφράγισμα του Αντιχρίστου… Ο πιστός Χριστιανός σίγουρα προτιμάει να κρατήσει την αόρατη αλλά πραγματική σφραγίδα του Αγίου Πνεύματος, που απέκτησε κατά τη βάπτισή του, με το Μυστήριο του Χρίσματος. Κι αλήθεια, δεν είναι αυτό τιμή μας;
Φίλος
Πηγές:
-Κοτζάμπαση Ιωάννη, Γι’ αυτό δεν θα κάνω τατουαζ, άρθρο (24-7-2018) στο www.enromiosini.gr
-Κουτσιώρα Θεοδώρου, Η δερματοστιξία (ττουάζ) σε έξι ερωτήσεις, στο Περιοδικό «Ρωμνιός) (τ. 24, Απρίλιος-Ιούνιος 2016), σελ. 31-35.
-«Χαρούμενοι Αγωνιστές», Τί στάση έχει η Εκκλησία για τα τατουάζ;, άρθρο στο www.agonistes.gr (Στήλη αποριών).
«Πρός τή ΝΙΚΗ», Ιανουάριος 2020