ΤΟ ΣΥΝΑΞΑΡΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ (5/12)

Σήμερα 5/12 εορτάζουν:

  • Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος
  • Άγιος Διογένης
  • Άγιος Αναστάσιος

Ο Όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Ο θεοκίνητος Παύλος συμβουλεύει τους αγωνιζόμενους χριστιανούς: «Πρέπει να γνωρίζει ο καθένας από σας, να συγκρατεί στην κυριαρχία και κατοχή του το σώμα του και να το διατηρεί πάντοτε αγιασμένο και τιμημένο». Μέσα σ᾿ αυτά τα πλαίσια αγωνίστηκε και ο Όσιος Σάββας ο ηγιασμένος.Έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Ιουστινιανού (527 μ. Χ.). Καταγόταν από το χωριό Μουταλάσκη της Καππαδοκίας και ήταν γιός ευσεβών γονέων, του Ιωάννη και της Σοφίας. Από μικρός είχε μοναχικές τάσεις και μπήκε στο μοναστήρι των Φλαβιανών. Ήταν τόσο εγκρατής, ώστε για λόγους ασκήσεως ορισμένα συνηθισμένα τρόφιμα δεν τα έβαλε ποτέ στο στόμα του. Σε ηλικία 16 χρονών πήγε στην Ιερουσαλήμ, στη Μονή του Μεγάλου Ευθυμίου. Αυτός, λόγω του νεαρού της ηλικίας του Σάββα, τον έστειλε στη Μονή του Αγίου Θεοκτίστου. Εκεί, ο Σάββας προόδευσε ακόμα περισσότερο στην ασκητική ζωή και έγινε πατέρας και ποιμένας πολλών μοναχών της ερήμου. Προσείλκυσε με τη ζωή του πλήθη μοναχών στην περίφημη κτισθείσα από αυτόν Λαύρα. Για την αγιότητα της ζωής του και για την μεγάλη του φήμη, είχε σταλεί από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων δυό φορές πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη, προς το βασιλιά Αναστάσιο και έπειτα προς τον Ιουστινιανό. Πέθανε ειρηνικά σε ηλικία 94 χρονών.

Ο Άγιος Αναστάσιος

Μέσα στη φωτιά των διωγμών της Εκκλησίας των πρώτων χρόνων, ο άγιος Αναστάσιος αφιερώθηκε στην υπηρεσία των μαρτύρων της πίστης. Τους επισκεπτόταν στις φυλακές, τους έφερνε τροφές και περιποιείτο τα τραύματά τους. Επίσης τους παρακολουθούσε και τους εμψύχωνε κατά την δίκη, τα μαρτύρια και την θανατική εκτέλεση, προσευχόμενος γι᾿ αυτούς και τους παρακαλούσε να εύχονται υπέρ αυτού προς το Θεό, ώστε να τον αξιώσει ίδιο μ᾿ αυτούς τέλος. μ᾿ αυτόν τον πόθο θερμαινόμενος, παρουσιάστηκε κάποια μέρα με την θέλησή του και δήλωσε στον δικαστή, που είχε διατάξει να βασανιστούν μερικοί χριστιανοί, ότι μάταια κοπιάζει με τέτοια μέσα να καταπνίξει το έργο του Θεού. Η ειδωλολατρική λύσσα τότε, στράφηκε σ᾿ αυτόν τον ίδιο. Βασανίστηκε ανελέητα και αποκεφαλίστηκε. Αλλ᾿ η μανία των απίστων δεν αρκέστηκε σ᾿ αυτό. Αφού έβαλαν το λείψανό του σε μία βάρκα, έδεσαν σ᾿ αυτό μία βαριά πέτρα και το έριξαν στο πιο βαθύ μέρος της θάλασσας. Και η θάλασσα μεν δέχτηκε το σώμα, ο δε Θεός παρέλαβε την πιστή και αγία ψυχή του.

Μοιραστείτε το άρθρο:
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on skype
Share on print

Ένα κάθε μέρα

17 Οκτωβρίου 2021

Καλοί τρόποι

Μην ψάχνετε ποτέ σε ξένα πράγματα, τσέπες, συρτάρια κ.λπ. Μη δείχνετε περιέργεια για υποθέσεις τρίτων και μη ρωτάτε τι λένε, αν δείτε κάποιους να συζητούν.

Χαρούμενη συντροφιά - Παιδικό ένθετο του ΠτΝ – Οκτ. 2021- Ξεφύλλισέ το!

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες