1919 – 2019: ένας αιώνας μετά τη Γενοκτονία των Ποντίων – «ΠΟΝΤΟΣ ΕΝ’»

 

  • Πόντος είναι θάλασσα βαθιά, Εύξεινος-φιλόξενος[*]. Τόπος ορεινός, με πανύψηλες πλαγιές, κοφτά βράχια, ορμητικά νερά και πυκνά δάση, που αγκαλιάζει τις Β.Α. ακτές της Μικράς Ασίας. Βρίσκεται στα βόρεια της Καππαδοκίας και ανατολικά της Παφλαγονίας. Σαμψούντα, Κερασούντα, Αμάσεια, Αργυρούπολη, Νικόπολη, Κοτύωρα, Τραπεζούντα, Σινώπη…
  • Πόντος είναι ιστορία μακραίωνη: Χρυσόμαλλον δέρας, Αργοναυτική εκστρατεία, Προμηθέας Δεσμώτης, Ιφιγένεια η εν Ταύροις, ίδρυση ελληνικών αποικιών για εμπορικούς λόγους στα παράλια, διαδοχικές κατακτήσεις από Πέρσες – Ρωμαίους –Σελτζούκους – Τούρκους, βίαιοι εξισλαμισμοί, διωγμός, γενοκτονία, προσφυγιά, κρυπτοχριστιανοί…
  • Πόντος είναι χριστιανισμός – Ορθοδοξία: Ο πρωτο-ευαγγελισμός τους από τους αποστόλους Ανδρέα και Πέτρο, η εδραίωση του χριστιανισμού από τον Άγιο Γρηγόριο Νεοκαισαρείας, το πλήθος των Μαρτύρων και των Αγίων στα χρόνια των διωγμών (Άγιος Ευγένιος πολιούχος Τραπεζούντας, αγία Ελένη Σινώπης και Άγιος Φωκάς επίσκοπος Σινώπης, άγιος Θεόδωρος ο Τήρων, 45 μάρτυρες της Νικόπολης, Άγιοι Ευστράτιος, Αυξέντιος και Ευγένιος κ.ά.), η ζωή και η δράση των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας (Μέγας Βασίλειος, Γρηγόριος Νύσσης και Γρηγόριος Θεολόγος). Ιερές Μονές και Ναοί (Παναγία Σουμελά, Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος, Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας), εκκλησιαστικές μορφές με ποικίλη δράση (Χρύσανθος Τραπεζούντος, Γερμανός Καραβαγγέλης κ.ά.).
  • Πόντος είναι γλώσσα: Απόγονος της αρχαίας ιωνικής, η ποντιακή διάλεκτος αντικατοπτρίζει την ιστορική πορεία της διά μέσου των αιώνων και των αλλόγλωσσων γειτονικών λαών.
  • Πόντος είναι πολιτισμός: Ήθη και έθιμα, γιορτές, παραδόσεις, χοροί και μουσικές και όργανα για χαρές και λύπες και καημούς, έργα τέχνης και μνημεία πολιτισμού, καθημερινές συνήθειες, γεύσεις μοναδικές, η ζωή τους ολάκερη στοιχημένη σε αξίες και ιδανικά.
  • Πόντος είναι παιδεία: Το περίφημο «Φροντιστήριο της Τραπεζούντος», το «Φροντιστήριο Αργυρουπόλεως». Παρθεναγωγεία, Αρρεναγωγεία, πλήθος επιφανών δασκάλων και μαθητών, Φιλεκπαιδευτικοί Σύλλογοι με σημαντικότατη προσφορά και υψηλό επίπεδο μόρφωσης.
  • Πόντος, 19 Μαΐου 1919: Είναι Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας! Βίαιοι και μεθοδευμένοι εκτοπισμοί, καταστροφές, εξαντλητικές πορείες θανάτου κάτω από τον καυτό ήλιο αλλά και την παγωνιά, σφαγές από το κίνημα των Νεοτούρκων, με θύματα πάνω από 350.000 Έλληνες Ποντίους. Προσφυγιά!·Ξεριζωμένοι από τις προαιώνιες πατρίδες, με μοναδικές αποσκευές τις μνήμες και τον πόνο της καρδιάς τους.

100 χρόνια τώρα ο αιματοβαμμένος, περήφανος, αδούλωτος Πόντος επιβάλλει: Γνώση της ιστορίας, που απειλείται να αλλοιωθεί ή να διαγραφεί.∙Μνήμη που απαιτεί δικαίωση, αναγνώριση, παραδοχή, όχι εκδίκηση.∙Τιμή στους ήρωες, στους μάρτυρες, στους αθώους.∙Δράση, για να μην επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί κάτι ανάλογο με τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Πόντος, εν άστρον φωτεινόν!

Οψέ, σήμερον και πάντα!

 

Φ.

[*] Κατ’ ευφημισμόν ονομάσθηκε έτσι. Η θάλασσα είναι άγρια, αφιλόξενη.

 

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Μάιος 2019

 

 

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

24 Μαΐου 2024

Κ. Παλαμάς

«Ω σεις, Μαγδαληνή, Σαλώμη και Μαρία,/ από τη δική σας αφάνταστη ευτυχία/ δώστε της γης, κάθε ψυχής και κάθε ανθρώπου/ κάθε λαού, κάθε πατρίδος, κάθε τόπου».

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες