ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΜΟΣ

Ευαγγελισμός είναι η διάδοση της αλήθειας του Ευαγγελίου, της χαρμόσυνης αγγελίας, σε κάθε άνθρωπο, χωρίς καμία διάκριση, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ευαγγελισμός είναι η μετάδοση του μηνύματος της σωτηρίας των ανθρώπων διά της Εκκλησίας. Το λυτρωτικό μήνυμα της ελευθερίας από την αμαρτία και το θάνατο, το οποίο έφερε στον κόσμο ο Υιός του Θεού, ο Κύριος Ιησούς Χριστός.

Ευαγγελισμός είναι το έργο που εκπλήρωσαν οι μαθητές του Χριστού, οι Απόστολοι και συνεχίζει σήμερα η Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία με τους Ιεραποστόλους στην Οικουμένη.

***

Προσηλυτισμός είναι κάθε προσπάθεια να πιέσει κάποιος άνθρωπος με ύπουλους τρόπους, να παρασύρει άλλους ανθρώπους να αποδεχθούν συγκεκριμένες πεποιθήσεις, κυρίως θρησκευτικές.

Η λέξη προσηλυτισμός προέρχεται από το «πρός» και τον παρακείμενο του ρήματος έρχομαι «ἐλήλυθα». Ο όρος όμως Προσηλυτισμός σημαίνει την με κάθε μέσο εξαπάτηση, την άσκηση βίας σωματικής και πνευματικής, την «πλύση εγκεφάλου», την όποια αθέμιτη προσφορά, ώστε να παρασυρθεί, να αποδεχθεί κάποιος το «πιστεύω» του άλλου, μάλιστα άτομο που βρίσκεται σε άγνοια, αδυναμία ή ανάγκη. Γι’ αυτό και η πράξη αυτή αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ο Προσηλυτισμός αποτελεί τεχνική χειρισμού του άλλου ανθρώπου, με στόχο τη διαστροφή της συνειδήσεως, της συμπεριφοράς και των συναισθημάτων του.

***

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ είναι η πηγαία ομολογία της Χριστιανικής πίστεως, η φανέρωση, η μαρτυρία της αλήθειας του Ευαγγελίου, που συνοδεύεται με πολλές θυσίες έως και το μαρτύριο.

Αποτελεί ακόμη καθήκον των πιστών Χριστιανών. Είναι το «οὐαί δέ μοί ἐστιν ἐάν μή εὐαγγελίζωμαι»[1] του αποστόλου Παύλου, που θεωρεί αξιολύπητο, αξιοκατάκριτο τον εαυτό του, εάν δεν μεταφέρει την αλήθεια του Ευαγγελίου στους αδελφούς και συνανθρώπους του, επειδή έτσι τους αδικεί, τους στερεί τη σωτήρια αλήθεια που εκείνος γνωρίζει.

Είναι το έργο που προτρέπει ο απόστολος Παύλος να επιμελείται ο μαθητής του ο Τιμόθεος αλλά και κάθε πιστός Χριστιανός: «Σύ δέ… κακοπάθησον, ἔργον ποίησον εὐαγγελιστοῦ»[2]. Να επιμελείσαι τον ευαγγελισμό των ανθρώπων, μάλιστα με κόπο και πόνο.

 

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ είναι το δυνατό φως που ρίχνει ο Χριστιανός ιεραπόστολος με το λόγο του και με τη ζωή του στο δρόμο που οδηγεί στην αγκαλιά του Θεού Πατέρα. Ο Ιεραπόστολος φωτίζει το δρόμο, τον φανερώνει στους συνανθρώπους του για να τον δουν, να τον επιλέξουν ελεύθερα, να τον βαδίσουν, να οδηγηθούν στη σωτηρία, στην αληθινή κοντά Του ζωή.

                                                                                             Γ.

[1] Α΄ Κορ. θ΄ 16

[2] Β΄ Τιμ. δ΄ 5

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Μάιος 2018

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

20 Ιουνίου 2024

Ζήστε απλά, αγαπάτε απλόχερα, νοιαστείτε για τις ανάγκες των άλλων

Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες