Παραμένουν για μέρες αφράτα, όπως την πρώτη μέρα…
Υλικά (Γίνονται 6-8 μεγάλα τσουρέκια)
- 3 ποτήρια χλιαρό νερό (810 ml)
- 200 γρ. μαγιά νωπή
- 2 κιλά αλεύρι για τσουρέκια
- 1 ποτήρι σπορέλαιο (260 ml)
- 1,5 ποτήρι ζάχαρη (370 γρ.)
- 1 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού (260 ml)
- 1 κ.γ. μαχλέπι
- 1 κ.γ. κακουλές
Επάλειψη
- 1 κούπα νερό
- 3 κ.σ. ζάχαρη
Εκτέλεση
Σε 3 ποτήρια χλιαρό νερό (810 ml) διαλύουμε τη μαγιά και προσθέτουμε λίγο αλεύρι. Αφήνουμε να φουσκώσει για 10 λεπτά.
Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, τον χυμό, το μαχλέπι και τον κακουλέ (φωτογρ. 1).
Εν τω μεταξύ η μαγιά έχει φουσκώσει. Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ με το σπορέλαιο και τα άλλα υλικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας. Αφού ρίξουμε όλο το αλεύρι, διπλώνουμε τη ζύμη μας. Δεν ζυμώνουμε, αλλά διπλώνουμε με κινήσεις από κάτω και προς τα μέσα. Η ζύμη μας λίγα λεπτά αργότερα έχει την όψη της φωτογρ. 2. Αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος για 45 με 50 λεπτά.
50 λεπτά αργότερα η ζύμη μας είναι έτοιμη (φωτογρ. 3). Σχηματίζουμε πλέξεις και αλείφουμε με ζαχαρόνερο πριν ψήσουμε. Φουρνίζουμε αμέσως. Θα φουσκώσουν καθώς θα ψήνονται.
Ψήνουμε στους 180 με 200 βαθμούς, ανάλογα με τον φούρνο, για 35 περίπου λεπτά.
Αφράτα και με ίνες!!!!!!!!
Έστειλε: Θεοδ. Οικον., Λάρισα
«Πρός τή ΝΙΚΗ», Νοέμβριος 2019