Το καμαράκι της ψυχής

Ιούλιος. Ο κόπος και ο μόχθος της σχολικής χρονιάς τώρα είναι μακρινός. Όχι πως ο νους σου έπαψε να μαθαίνει και να γνωρίζει όλο και περισσότερα, αλλά η ένταση έχει χαλαρώσει κι έχεις τη δυνατότητα να προγραμματίζεις τον ελεύθερο χρόνο που διαθέτεις.

Τάχα έχεις σκεφτεί πως το διάστημα των διακοπών είναι ευκαιρία να μείνεις και λίγο μόνος, για να ετοιμάσεις μέσα σου ένα καταδικό σου καταφύγιο, αυτό που ο ποιητής Γεώργιος Δροσίνης, πολύ φίλος των νέων, το ονόμασε «καμαράκι της ψυχής»;

Έγραφε ανοίγοντας με τον αναγνώστη του ένα παραθυράκι επικοινωνίας καρδιάς με καρδιά:

«Αν της ψυχής σου δε στοχάστηκες
την πόρτα να ᾿χεις σφαλισμένη
κι ό,τι περάσει απ’ τό κατώφλι της
ξέθαρα μπαίνει,
καν μια γωνιά, ένα καμαράκι της
κράτα κρυφά από μάτια ξένα
και διπλοκείδωνέ το κι έχε το
μόνο για σένα».

Σ’ αυτό «το καμαράκι», την ήσυχη ώρα που θα επιλέξεις, θα έχεις τη σπάνια δυνατότητα να μείνεις για λίγο με τον εαυτό σου, τον τόσο άγνωστο στον καθένα μας μέσα στο συνεχή θόρυβο των πολυμέσων και της ασταμάτητης ροής των λόγων και των γεγονότων, των γνώσεων και των γνωριμιών.

Εκεί μπορεί και να θυμηθείς το αρχαίο ρητό, το «γνῶθι σαυτόν»,  δηλαδή «γνώρισε και κατάλαβε τον εαυτό σου», αυτόν τον τόσο μεγάλο όσο και τόσο μικρό, που ζυγίζεται κάθε στιγμή ανάμεσα στο καλό και το άσχημο, το φωτεινό και το σκοτεινό του βάθος, όπου μέσα του πρέπει να νικήσεις την πιο μεγάλη νίκη, όπως βεβαίωνε ο μεγάλος φιλόσοφος και παιδαγωγός Πλάτωνας, όταν έγραφε το περίφημο: «τό νικᾶν αὐτόν ἑαυτόν πασῶν νικῶν πρώτη τε καί ἀρίστη», δηλαδή «το να νικάς τον ίδιο τον εαυτό σου, αυτή είναι η πιο σημαντική και εξαίρετη νίκη».

Εκεί θα καταλάβεις το μεγαλείο που έχεις ως άνθρωπος, γιατί μόνο στον άνθρωπο έχει εμπιστευθεί ο Δημιουργός το πιο πολύτιμο πράγμα, που δεν μπορεί μάλιστα να το χαρίσει ή να το ανταλλάξει, γιατί η ψυχή είναι η μονάκριβή του και αξίζει περισσότερο από όλα τα βασίλεια.

Και μια ακόμα συμβουλή:

«Κι όταν σε τριγυρίζουν τ’ άσχημα
και πουθενά το ωραίο δεν είναι,
το καμαράκι σου κρυφάνοιγε
και πάλι κλείνε»!

Μακάρι να μη σου λείψει ποτέ αυτό το εσωτερικό καταφύγιο της ψυχής. Ο Κύριος Ιησούς Χριστός, που γνωρίζει την ανήσυχη και ολάνοιχτη εφηβική καρδιά σου, έχει πει και για σένα το «εἴσελθε εἰς τό ταμιεῖόν* σου καί… πρόσευξαι τῷ πατρί σου» (Ματθ. στ΄ 6). Και ο Ουράνιος Πατέρας σου, που βλέπει στα μυστικά βάθη της αγαπημένης Του ψυχής σου, θα σου προσφέρει παντοτινά την πιο πολύτιμη ανταπόδοση, τη δική Του χάρι και ανέκφραστη χαρά και δύναμη.

Λ.

*θησαυροφυλάκιο, ιδιαίτερο δωμάτιο

 

«Πρός τή ΝΙΚΗ», Ιούλιος 2018

Σχόλια:

Αφήστε μια απάντηση

Ένα κάθε μέρα

24 Μαΐου 2024

Κ. Παλαμάς

«Ω σεις, Μαγδαληνή, Σαλώμη και Μαρία,/ από τη δική σας αφάνταστη ευτυχία/ δώστε της γης, κάθε ψυχής και κάθε ανθρώπου/ κάθε λαού, κάθε πατρίδος, κάθε τόπου».

Γίνε και εσύ συνδρομητής !

Πρόσφατες αναρτήσεις

Το συναξάρι της ημέρας

Φιλικές Ιστοσελίδες